آسیبهای ورزشی شایع و پیشگیری از آنها
- شناسه خبر: 1267
- تاریخ و زمان ارسال: 5 دی 1403 ساعت 17:20
- بازدید : 60
- نویسنده: ورزش ناب

آسیبهای ورزشی شایع و پیشگیری از آنها
ورزش به عنوان یک فعالیت بدنی که به سلامت جسمانی کمک میکند، شناخته میشود. با این وجود گاهی اوقات پیش میآید که حین انجام حرکات فرد دچار آسیب دیدگی شود.
باید بدانید که آسیب دیدگی در ورزش ارتباطی با میزان سابقه ورزشی و مهارت شخص نداشته و آگاهی پایین و وقوع اتفاق غیرمنتظره باعث آن میشود. به همین دلیل بالا بردن سطح اطلاعات در خصوص آسیبهای شایع و راههای پیشگیری از آن میتواند موثر باشد.
ممکن است برایتان سوال پیش بیاید که چه عواملی باعث وقوع آسیبهای ورزشی میشود؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که خستگی جسمانی و نداشتن خواب کافی تمرکز لازم را حین ورزش کاهش داده و میتواند اشتباهات را افزایش دهد.
همچنین اشتباه انجام دادن حرکات، بلند کردن وزنه بیش از حد توان جسمانی، استفاده نادرست از وسایل ورزشی و سایر موارد مشابه از جمله رایجترین دلایل آسیب زننده هنگام ورزش هستند.
به همین خاطر قصد داریم در این مطلب به بررسی آسیبهای شایعی که در ورزش رخ میدهد و همینطور راههای پیشگیری از آنها بپردازیم. برای مطالعه نکات گفته شده در خصوص این موضوع در ادامه همراه ما باشید.
آسیبهای ورزشی شامل چه بخشهایی است؟
در صورت مراقبت نکردن هر قسمتی از بدن میتواند دچار آسیب دیدگی شود
در اولین وهله باید بدانید که آسیبهای ورزشی به قسمت خاصی از بدن محدود نبوده و طیف وسیعی را در بر میگیرد که ما تنها به شایعترین آنها میپردازیم.
چون زمانی که حرف از آسیب به میان میآید، ممکن است در تفکر عموم اینطور مجسم شود که آسیب ورزشی به معنی صدمه دیدن استخوانها و یا دررفتگی مفاصل است. اما باید بدانید که در کنار صدمات استخوانی و مفصلی آسیبهای دیگری چون کشیدگی عضلات، ضرب دیدگی، ورم و… نیز ممکن است اتفاق بیافتد.
شایعترین آسیبهای ورزشی عبارتند از:
- کشیدگی عضلانی: گاهی کشیدگی عضلانی به قدری شدید اتفاق میافتد که باعث پارگی عضلات شده و حتی ممکن است تادونها را نیز درگیر کند. تاندونها تارهای ضخیمی هستند که به کمک آنها اتصال بین استخوان و ماهیچه برقرار میشود. به همین خاطر کشیدگی عضلانی یکی از مهمترین آسیبهای ورزشی است که متاسفانه گاهی آن را با پیچ خوردگی اشتباه میگیرند.
- پارگی تادون آشیل: اگر دقت کرده باشید در قسمت پشتی مچ و ساق پا تاندونی نازک اما در عین حال قوی وجود دارد که تاندون آشیل نام داشته و پارگی آن حین ورزش میتواند درد شدیدی را به فرد تحمیل کرده و مانع از راه رفتن شخص شود.
- ترک برداشتن یا شکست استخوان: معمولا انگشتهای پا در معرض خطر بیشتری در برابر این آسیب ورزشی قرار دارند. ورزشهایی که پا بیشترین نقش را در فعالیت بدنی دارد و یا افتادن وزنه بر روی پا میتواند منجر به وقوع این اتفاق شود.
- دررفتگی: زمانی که فشار وارد بر قسمت خاصی از بدن به قدری زیاد باشد که باعث باز شدن قفل اتصال استخوان شده و آن را جا به جا کند، دررفتگی اتفاق افتاده و باعث تورم قسمت آسیب دیده میشود.
- آسیب زانو: یکی از شایعترین آسیبهای ورزشی صدماتی است که بر زانو وارد میشود. آسیب زانو به شکلهای مختلفی اتفاق میافتد. ممکن است مفصل زانو درگیر شود و یا اینکه رباط، غضروف و عضلات اطراف آن دچار پارگی گردد.
- ضربه مغزی: در ورزشهایی مثل هاکی یا فوتبال آمریکایی احتمال ضربه به سر زیاد بوده و در مواردی که ضربه بیش از اندازه محکم و قوی باشد، ضربه مغزی را به همراه خواهد داشت.
- همچنین از جمله دیگر آسیبهای ورزشی رایج میتوان به فرمینگیت، پیچ خوردگی پا، دیسک و کمردرد اشاره کرد.
راهکار درمانی برای آسیبهای ورزشی
مراجعه به پزشک در صورت جدی بودن آسیب وارد شده
در صورتی که آسیب دیدگی شدید نباشد، میتوان از روش RICE برای بهبود وضعیت استفاده کرد. این روش از 4 مرحله استراحت، یخ، انقباض و بالا بردن تشکیل شده و به کاهش درد، تورم و کبودی کمک میکند.
بدیهی است که برای درمان آسیب دیدگیهای شدید حتما باید تحت نظر پزشک متخصص دارو مصرف و دوره درمان را شروع کرد. اما در صورتی که آسیب جزئی باشد، استفاده از همان روش RICE و مصرف داروهای بدون نسخه که به تسکین درد کمک میکنند، موثر خواهد بود.
برای تشخیص اینکه برای درمان نیاز به مراجعه به پزشک دارید یا نه، تنها کافی است که به صدای بدنتان گوش دهید. اگر متوجه صداهای اضافه حین استفاده از مفصل، درد زیاد، ناتوانی مفصل در تحمل وزن بدن و یا برآمدگی بر سطح قسمت آسیب دیده شوید، سریعا باید به پزشک خود مراجعه کنید.
راههای پیشگیری از آسیبهای ورزشی
پس از آشنایی با شایعترین آسیبهای ورزشی وقت آن رسیده تا با راهکارهای پیشگیری از وقوع آنها نیز آشنا شوید.
- استفاده از کفش مناسب: همانطور که میدانید کفش خوب تاثیر زیادی در سلامت پا، زانو و حتی کمر دارد. کفشی که خوب نباشد در درازمدت باعث آسیب رساندن به پا و بعد به کمر میشود. به همین خاطر یکی از راهکارهای پیشگیری از آسیب ورزشی استفاده از کفش مناسب است. در نتیجه در انتخاب کفش راحت، استاندارد و اندازه پا دقت کافی داشته باشید.
- استفاده از تجهیزات مناسب: استفاده از وسایلی چون زانوبند، دستکش و کمربندهای پاورلیفتینگ به محافظت از قسمتهایی از بدن که در معرض بیشتری از صدمات قرار دارند، کمک میکند.
- انجام صحیح حرکات: سعی کنید حرکات را دقیقا مطابق توضیحات مربی و زیر نظر او انجام دهید تا احتمال آسیب دیدگی تا حد زیادی کاهش یابد. چون درست انجام ندادن حرکات به این معنی است که بدن حین انجام حرکت در زاویه و حالت نادرستی قرار گرفته و همین موضوع میتواند فشار زیادی را به قسمت خاصی از بدن وارد کرده و آسیبهایی را به دنبال داشته باشد.
- تکمیل دوره نقاهت: اگر زمانی دچار آسیب دیدگی شدید، اجازه دهید تا دوره بهبودی کاملا به اتمام برسد و سپس ورزش را مجددا شروع کنید. شروع ورزش از اواسط دوره نقاهت آن هم با شدت سابق میتواند صدمات بیشتری را به بار بیاورد. حتی در صورت لزوم بعد از بهبودی کامل نیز حرکات تمرینی خود را در ابتدا با شدت کمتری انجام دهید تا به قدرت بدنی قبلی برسید.
- گرم کردن بدن: از گرم کردن بدن غافل نشوید. چون گرم کردن قبل از شروع تمرین بدن را در حالت آمادهای قرار داده و با آماده کردن عضلات برای انجام حرکات باعث میشود تا تمرینات را بهتر و راحتتر انجام دهید. همچنین سرد کردن نیز به اندازه گرم کردن مهم بوده و نباید از انجام آن سر باز زد.
- پیشرفت تدریجی: پیشرفت در ورزش خواسته تمام ورزشکاران است؛ اما در این مسیر باید به اصل آهسته و پیوسته بودن پایبند باشید. یعنی تمرینات ورزشی را با گذشت زمان و افزایش استقامت و توانایی جسمانی خود شدیدتر کنید. اگر بیشتر از ظرفیت جسمانی تلاش کنید، به خود صدمه خواهید زد.
پیشرفت در ورزش یک مقصد نیست، یک مسیر همیشگی است
- استراحت بین ستهای ورزشی: استراحت بین هر ست ورزشی برای آمادگی مجدد بدن برای انجام حرکات ضروری است. تکرار بی وقفه حرکات بی آنکه به اندازه کافی استراحت کرده باشید، نه تنها شما را زودتر به هدفتان نمیرساند، بلکه میتواند آسیب زننده هم باشد.
- رعایت تغذیه سالم: تغذیه سالم در کنار انجام همه نکات گفته شده در بالا کمک میکند تا از پیش آمدن صدمات جلوگیری شود. شما با تامین مواد معدنی، پروتئین و ویتامینهای بدن توانایی و استقامت خود را افزایش داده و به دنبال آن حرکات را راحت و قویتر انجام میدهید که همین موضوع یک عامل بسیار موثر در کاهش آسیبهای ورزشی محسوب میشود.
کلام آخر
در این مطلب سعی کردیم شما را با شایعترین آسیبهای ورزشی، دلیل وقوع آنها، راه درمان و همینطور پیشگیری از وقوعشان آشنا کنیم.
به یاد داشته باشید که ورزش زمانی به سلامت جسم کمک میکند که به صورت اصولی انجام شود. بنابراین با رعایت موارد گفته شده در بالا در مراقبت از بدن خود تلاش کنید.
چرا که برخی از آسیبها خسارات زیادی را به فرد تحمیل کرده و برای بهبود و رفع آنها باید زمان و هزینه زیادی را صرف کرد. پس چه بهتر که از همان ابتدا مراقب خود باشیم تا جلوی هرگونه خسارتی در آینده را بگیریم.